Dat bracht prominente Republikeinen en olie- en gasbondgenoten ertoe om de stap te vernietigen en noemden het een archetypisch voorbeeld van liberale inmenging, terwijl ze het idee vaak ten onrechte afschilderden als een verbod op het bezit van gasfornuizen in plaats van ze te verkopen.

Onder de critici waren senator Joe Manchin (D.-W.Va.), die zei dat een verbod op gasfornuizen een “recept voor een ramp” zou zijn in een post van dinsdag op Twitter (Energiedraad11 januari).

Federale functionarissen en het Witte Huis hebben dat herhaaldelijk gedaan de mogelijkheid van een verbod vernietigd. De commissie plant een openbare inbrengsessie over gevaren die verband houden met de uitstoot van gaskachels, terwijl ze zoekt naar “manieren om de gerelateerde gevaren voor de luchtkwaliteit binnenshuis te verminderen”, zei CPSC-voorzitter Alexander Hoehn-Saric deze week in een verklaring.

“Maar voor alle duidelijkheid, ik ben niet van plan om gasfornuizen te verbieden, en de CPSC heeft geen procedure om dat te doen”, schreef hij.

De perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, zei woensdag dat de president ook geen voorstander is van een verbod (Energiedraad11 januari).

Toch heeft de media-razernij rond gasfornuizen een licht geworpen op de milieueffecten van de apparaten en het bestaande beleid dat erop van toepassing is: als gasfornuizen zouden verdwijnen, wat zou er dan voor in de plaats komen? Wat gebruiken de meeste mensen nu om te koken? Wat voor soort apparatuur is het beste? En zijn gasfornuizen eigenlijk ergens in de Verenigde Staten aan het verdwijnen?

Hier zijn vier dingen die u moet weten over gasfornuizen:

Wie gebruikt gasfornuizen?

Volgens Census-gegevens van de Amerikaanse Energy Information Administration gebruikte in 2020 ongeveer 38 procent van de huishoudens in het land aardgas om te koken.

Wel is er een grote mate van regionale variatie. In vier staten – New Jersey, Californië, Illinois en New York – kookt ongeveer 60 tot 70 procent van de huizen op gas. In negen andere staten, voornamelijk in het zuiden, zakt het percentage onder de 20 procent.

Landelijk blijft elektriciteit de grootste energiebron om te koken.

Van de 123 miljoen Amerikaanse huishoudens die door de volkstelling zijn ondervraagd, zei meer dan de helft – 65 miljoen – dat wanneer ze hun “bereik” – de oven en het fornuis – gebruikten, elektriciteit de meest gebruikte energiebron was.

De censusgegevens wijzen ook op een correlatie tussen inkomen en kookbrandstoffen.

Het laat zien dat elektriciteit twee keer zoveel kans heeft om de meest gebruikte brandstof te zijn voor huishoudens die tussen ongeveer $ 5.000 of minder per jaar verdienen tot wel $ 99.000.

Boven het inkomensniveau van $ 99.000 begint het marktaandeel van gas omhoog te kruipen. Gas komt ook vaker voor wanneer inwoners $ 150.000 of meer verdienen; Volgens de censusgegevens zeiden 5,8 miljoen huishoudens met dat inkomensniveau dat gas hun meest gebruikte brandstof was, vergeleken met 5,6 miljoen voor elektrisch.

Maar de gegevens onthullen weinig over wat voor soort elektrische apparatuur er wordt gebruikt. De publieke perceptie van elektrische fornuizen kan enorm variëren, afhankelijk van het feit of oudere, inefficiënte technologieën of de meest geavanceerde modellen worden gebruikt.

Traditioneel werken elektrische fornuizen door warmte over te brengen naar een spoel, die roder gloeit naarmate hij warmer wordt. Kachels met gladde bovenkant zijn een slankere, modernere versie en de branders zijn een plat oppervlak in plaats van een spoel.

Elektrische inductiefornuizen, die magnetische pannen nodig hebben om hun warmte over te dragen, worden over het algemeen beschouwd als de duurste, meest flitsende versie met de hoogste capaciteit – de Tesla van kookapparatuur.

Zo zei eind vorig jaar een nieuwe coalitie van chef-koks, vastgoedbedrijven, volksgezondheidsdeskundigen en anderen, bekend als de Global Cooksafe Coalition, dat ze inductie zouden promoten als het veiligere en superieure alternatief voor gas (Energiedraad22 november 2022).

Voorstanders van elektrificatie hebben ook de neiging om aan te nemen dat inductie is wat huiseigenaren zullen kopen als ze profiteren van nieuwe kortingen op elektrische kachels die zijn vastgelegd in de Inflation Reduction Act.

Een nieuw programma dat is vastgesteld in de Inflation Reduction Act, bekend als het High-Efficiency Electric Home Rebate Program, biedt huiseigenaren met een laag inkomen tot $ 840 aan kortingen voor elektrische reeksen. Dat zou in sommige gevallen het grootste deel van de kosten kunnen dekken: voorstanders van elektrificatie schatten vaak een prijskaartje van $ 1.000 voor een inductiekookplaat en een elektrische oven.

Voor huiseigenaren met een gemiddeld inkomen biedt het programma ook kortingen tot 50 procent van de totale kosten van een elektrische actieradius (Energiedraad7 september 2022).

Maar de meeste mensen met een elektrisch fornuis gebruiken mogelijk geen inductiemodellen.

Brady Seals, manager van het koolstofvrije gebouwenprogramma voor denktank RMI voor schone energie, wees op een Onderzoek naar consumentenrapporten vorig jaar van ongeveer 2.100 mensen in het hele land.

Drie procent zei dat ze een inductiekookplaat in hun keuken hadden, terwijl 57 procent aangaf andere soorten elektrische modellen te hebben. Zevenendertig procent had gasvlambranders.

“Ik denk dat het redelijk is om aan te nemen dat de meeste elektrische fornuizen de spoel of de gladde bovenkant zijn”, zei Brady.

Zijn er bestaande verboden en hoe werken ze?

Een federaal verbod op de verkoop van gasfornuizen zal er waarschijnlijk niet snel komen, gezien het gebrek aan steun van de CPSC-voorzitter en het Witte Huis.

Maar sommige Amerikaanse steden gaan inderdaad die weg op.

In 2019 voerde de stad Berkeley, Californië, het eerste verbod van het land uit op aansluitingen op fossiele brandstoffen in nieuwe gebouwen met een wet die gasfornuizen in feite verboden terrein maakte voor nieuwe woningen.

Tientallen steden in Californië volgden snel het voorbeeld van Berkeley. Grote steden in andere delen van het land – waaronder New York City, Seattle en Washington, DC – laten ook nieuwe gebouwen niet langer fossiele brandstoffen gebruiken (Energiedraad15 juli 2022).

Dat gesprek vindt ook zijn weg naar het staatsniveau. Deze week riep Kathy Hochul, de Democratische Regering van New York, op om tegen 2030 een einde te maken aan de verkoop van gasfornuizen en andere verwarmingstoestellen op fossiele brandstof in huizen (Energiedraad11 januari).

Nadat de Democraten op de verkiezingsdag een trifecta wonnen in Massachusetts en Maryland, hebben milieuactivisten beloofd wetgevers ertoe aan te zetten de gasverbodswetten die in eerdere sessies mislukten, te heroverwegen.

Maar het is onduidelijk of er voorstellen zullen doorgaan, gezien de tegenstand van bouwers en gasbedrijven.

In sommige steden zoals Seattle, beleidsmakers hebben ervoor gekozen om fossiele brandstoffen alleen voor ruimte- en waterverwarming te verbieden, redenerend dat toepassing op gasfornuizen voor het publiek een stap te ver zou kunnen zijn.

Maar terwijl lokale beperkingen op het bouwen van gas toenemen, zeggen sommige activisten dat ze minder bereid zijn zich te houden aan vrijstellingen voor gasfornuizen.

“De volgende keer dat we dit doen, zullen we ze niet meer vrijstellen”, zei Jesse Gray, mede-sponsor van de eerste gasverbodsverordening van de East Coast in Brookline, Massachusetts, tijdens een interview in november.

Ondertussen werd het verbod van Brookline door de staat opgeheven, maar het zou nieuw leven kunnen worden ingeblazen als onderdeel van een demonstratieprogramma over de gehele staat voor gebouwen zonder fossiele brandstoffen (Energiedraad22 november 2022).

Hebben lokale verboden terugslag gezien?

Woede tegen het idee van gasverboden is niet alleen een nationaal fenomeen.

Na het verbod van Berkeley hebben 20 door de Republikeinen gecontroleerde staten wetten aangenomen die steden verbieden het gebruik van fossiele brandstoffen in gebouwen te beperken.

Die voorkoopwetten, zoals ze worden genoemd, sluiten in feite elke weg af voor steden die gasfornuizen willen verbieden.

Het verbod van Berkeley was ook het onderwerp van een rechtszaak van de California Restaurant Association, die beweerde dat federale energiebesparingswetten en staatswetten het lokale verbod verhinderden.

De vereniging beweerde dat restauranteigenaren werden ontmoedigd om nieuwe locaties te openen omdat elektrische fornuizen bepaalde voedingsmiddelen niet voldoende konden bereiden, zoals vlees dat in een vlam is geschroeid of voedsel dat bij hoge temperaturen in een wok is gekookt. Die zaak werd in 2021 afgewezen, maar het beroep van de CRA loopt nog (Energiedraad8 juli 2021).

De rechtszaak werd gesteund door machtige nationale handelsgroepen, van de National Association of Home Builders (NAHB) tot de American Gas Association (AGA) en het Air Conditioning, Heating and Refrigeration Institute (AHRI). gasfornuizen en andere apparaten.

De verordening van Berkeley zou de toegang tot aardgas en andere door nutsbedrijven gedistribueerde brandstoffen “eenzijdig en zonder rekening te houden met nuts- of klantbelangen” beperken, schreef de AGA in haar briefing, terwijl NAHB en AHRI “verwoestende gevolgen” voor hun industrieën voorspelden.

Federale, staats- en stadsautoriteiten stonden in de rij om Berkeley te steunen. Advocaten van het Energiedepartement, acht procureurs-generaals en vertegenwoordigers van de National League of Cities dienden verklaringen in waarin ze het verbod steunden (Energiedraad10 februari 2022).

Wat is het milieurecord van gaskachels?

Overal waar steden hebben besloten om gasfornuizen vrij te stellen van het verbod op gebouwen op fossiele brandstoffen, hebben klimaatactivisten de afweging gerechtvaardigd door te stellen dat koken een klein deel van de uitstoot van gebouwen genereert in vergelijking met ruimte- en waterverwarming.

Koken stoot volgens de EIA ongeveer 13 procent van de uitstoot van broeikasgassen ter plaatse in Amerikaanse gebouwen uit. 68 procent van de uitstoot is afkomstig van ruimteverwarming, terwijl 19 procent afkomstig is van waterverwarming.

Sommige studies, waaronder een die vorig jaar door wetenschappers van Stanford University werd gepubliceerd, onderzochten methaanlekken uit gasfornuizen en concludeerden dat hun impact op de opwarming van de aarde veel groter zou kunnen zijn dan eerder werd aangenomen – gelijk aan de uitstoot van een half miljoen auto’s (Energiedraad27 januari 2022).

Maar milieuactivisten en volksgezondheidsgroepen richten zich meestal op de kwaliteit van de binnenlucht als het grootste probleem met gasfornuizen, in plaats van op de uitstoot van broeikasgassen.

In oktober hebben verschillende grote milieu- en schone energiegroepen bijvoorbeeld een petitie ingediend bij het ministerie van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling om te beginnen met het uitfaseren van gasfornuizen en andere apparaten op fossiele brandstof in volkshuisvesting, waarbij ze zeiden dat dit “dramatische verbeteringen in gezondheid, veiligheid en welzijn” zou bewerkstelligen. voor zo’n 900.000 huishoudens (Energiedraad28 oktober 2022).

Afgelopen april brachten onderzoekers van het Institute for Policy Integrity een rapport uit waarin werd opgeroepen tot de verkoop van gasfornuizen met waarschuwingslabels en vereisten voor betere ventilatie, terwijl ze wezen op studies die concludeerden dat huishoudens met lage inkomens en mensen van kleur vaker in huizen woonden bij slechte ventilatie (Energiedraad25 april 2022).

Al in 2010 adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie regeringen richtlijnen te ontwikkelen voor de luchtkwaliteit binnenshuis – wat de EPA niet doet – terwijl ze studies citeerde die gasfornuizen in verband brachten met verhoogde ademhalingsproblemen bij kinderen.

Voorstanders van de gasindustrie hebben elk verband tussen gezondheidsrisico’s en het gebruik van gasfornuizen verworpen, soms verwijzend naar een onderzoek uit 2013 op basis van een vragenlijst in 47 landen waaruit bleek dat er geen verband bestond tussen kookgas en astma.

“De conclusies en aanbevelingen zijn onvoldoende onderbouwd om beleids- of consumentenbeslissingen te nemen over energiekeuzes”, aldus AGA in reactie op het rapport van afgelopen voorjaar.

Maar anti-gascampagnes lijken weerklank te vinden bij sommige democratische wetgevers en federale functionarissen.

Zelfs toen hij eerder deze week een federaal verbod op gasfornuizen verwierp, knikte de CPSC-voorzitter naar onderzoek waaruit bleek dat gasfornuizen een gevaar voor de luchtkwaliteit kunnen vormen (Groene draad11 januari).

Na publicatie van een collegiaal getoetste studie waaruit bleek dat 12 procent van de gevallen van astma bij kinderen in het land te wijten was aan het gebruik van gasfornuizen, schreven senator Cory Booker (DN.J.) en vertegenwoordiger Don Beyer (D-Va.) aan de CPSC dringt er bij haar op aan om consumenten te beschermen tegen de uitstoot van kachels.

Een versie van dit rapport verscheen voor het eerst in Energywire van E&E News. Krijg toegang tot meer uitgebreide en diepgaande rapportage over de energietransitie, natuurlijke hulpbronnen, klimaatverandering en meer in E&E Nieuws.

By uiq51

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

}