Druk op play om dit artikel te beluisteren

Ingesproken door kunstmatige intelligentie.

Afgelopen voorjaar had het Oekraïense leger bijna geen brandstof meer en munitie van Sovjetkaliber die het nodig had om tegen de Russen te vechten.

De redding kwam uit onverwachte hoek: Bulgarije.

Dankzij de gebroken binnenlandse politiek – en de pro-Russische neigingen van een groot deel van haar elite – heeft Sofia tijdens de invasie moeite gedaan om te benadrukken dat het Oekraïne niet bewapent.

Dat was volgens hem echter een rookgordijn een onderzoek van het Duitse dagblad WELT, een zusterpublicatie van POLITICO in de Axel Springer Group. Dankzij exclusieve interviews met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba, de voormalige Bulgaarse premier Kiril Petkov en zijn minister van Financiën, Assen Vassilev, heeft WELT een beeld geschetst van hoe Bulgarije in de bres stapte en tussenpersonen gebruikte om Kiev te voorzien van essentiële wapens. munitie en diesel op een kritiek moment van de gevechten vorig jaar.

Terwijl Petkov, de Bulgaarse premier bij het uitbreken van de oorlog, probeerde het land in een meer westelijke, pro-NAVO-richting te trekken, moest hij worstelen met intense terugslag van pro-Kremlin-politici, waaronder onder zijn coalitiepartners, de socialisten, die de opvolgers zijn van de oude communistische partij. Hij moest zelfs ontslaat zijn eigen minister van defensie wegens het napraten van Ruslands spin op de oorlog. Petkov probeerde tenminste in het openbaar elk idee te bagatelliseren dat Bulgarije – ondanks aanzienlijke voorraden wapens uit het Sovjettijdperk – zou optreden en Oekraïne zou bewapenen.

Gezien deze gevoeligheden, heeft de officiële houding van Bulgarije ten opzichte van de oorlog ertoe geleid dat het in hetzelfde mandje is gegooid als het Hongarije van Viktor Orbán – te politiek gebukt onder Moskou om zijn gewicht te dragen.

Maar Petkov en Vassilev, nu politici van de oppositie die een weg terug naar de macht zoeken in de verwachte komende verkiezingen, hebben afgelopen voorjaar hun stilzwijgen over de ware omvang van de rol van Bulgarije verbroken.

Terwijl de Socialistische Partij in Sofia Bulgaarse wapenleveranties aan de Oekraïense strijdkrachten een “rode lijn” noemde, vermeden Petkovs functionarissen transacties tussen regeringen en gebruikten tussenbedrijven in Bulgarije en in het buitenland om bevoorradingsroutes door de lucht en over land door Roemenië, Hongarije, en Polen.

“We schatten dat ongeveer een derde van de munitie die het Oekraïense leger in de vroege fase van de oorlog nodig had, uit Bulgarije kwam”, vertelde Petkov aan WELT.

Net zo gevoelig werd de diesel die Bulgarije aan Oekraïne leverde uit Russische ruwe olie verwerkt in een raffinaderij aan de Zwarte Zee, die destijds toebehoorde aan het Russische bedrijf Lukoil. “Bulgarije werd een van de grootste exporteurs van diesel naar Oekraïne en voorzag soms in 40 procent van de behoeften van Oekraïne”, vertelde voormalig minister van Financiën Vassilev aan WELT.

De regering in Kiev bevestigde die versie van de gebeurtenissen. Kuleba vertelde WELT dat zijn land afgelopen april door zijn munitie dreigde te raken. “We wisten dat Bulgaarse magazijnen grote hoeveelheden van de benodigde munitie hadden, dus de president [Volodymyr] Zelenskyy heeft me gestuurd om het benodigde materiaal te halen,’ zei Kuleba.

Het was in die tijd een kwestie van “leven en dood”, legde Kuleba uit, omdat de Russen anders meer dorpen en steden zouden bezetten en meer Oekraïners zouden “doden, martelen en verkrachten”.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba vertelde WELT dat zijn land afgelopen april zonder munitie dreigde te raken | Zwembadfoto door Valentyn Ogirenko/AFP via Getty Images

Geconfronteerd met de verzoeken van Kiev, zei Kuleba dat Petkov antwoordde dat zijn thuissituatie “niet gemakkelijk” was, maar dat hij “alles zou doen wat in zijn macht ligt”.

“Kiril Petkov heeft integriteit getoond en ik zal hem altijd dankbaar zijn voor het gebruik van al zijn politieke vaardigheden om een ​​oplossing te vinden”, vervolgde Kuleba. Het verhaal, zei hij, was eenvoudig: terwijl sommige leden van de Bulgaarse coalitie de kant van Rusland kozen, besloot Petkov “aan de goede kant van de geschiedenis te staan ​​en ons te helpen onszelf te verdedigen tegen een veel sterkere vijand.”

Petkovs plan

Op 25 februari, slechts één dag na de invasie van Oekraïne door de Russische president Vladimir Poetin, benadrukte Petkov tijdens een informele bijeenkomst van de Europese Raad in Brussel tegen zijn medeleiders dat Zelenskyy misschien minder dan 48 uur te leven heeft, dat hij op de dodenlijst van Moskou stond, en dat de Raad onverwijld harde besluiten over sancties moet nemen. De Europese Commissie steunde die stappen uiteindelijk.

Tegelijkertijd woonde minister van Financiën Vassilev een bijeenkomst bij van de EU-ministers van Financiën in Parijs. Ook daar heerste besluiteloosheid, zoals hij het omschreef. Iedereen was nog in shock door de aanval. Toen hield Vassilev een toespraak. Niet over cijfers en economische gevolgen, maar over wat Poetin bedoelde met ‘de-nazificatie van Oekraïne’. Hij putte uit de eigen ervaringen van Bulgarije.

“Dat is wat de Russen deden in Bulgarije na de Tweede Wereldoorlog, ze vermoordden duizenden andersdenkenden, professoren en priesters,” zei Vassilev. Ook hij riep op tot onmiddellijke resoluties en deelnemers aan de vergadering bevestigden aan WELT dat de Bulgaarse minister de stemming van de verzamelde afgevaardigden had veranderd.

Twee dagen later implementeerde Brussel die maatregelen. In EU-kringen werden ze gestileerd als het ‘Bulgaarse voorstel’.

Op 19 april, kort voor een bezoek van Petkov aan Kiev, reisde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba naar Sofia, toen een nieuwe en onzekere fase van de oorlog begon. De Oekraïners hadden de indringers teruggedreven uit de wijdere regio van Kiev en het noorden, maar veel westerse wapens waren nog niet afgeleverd. De gevechten waren zo hevig, zegt Kuleba vandaag, dat Oekraïne dringend zijn voorraden moest aanvullen, vooral munitie van Sovjet-makelij.

Dat is wat Zelenskyy dacht dat Kuleba kon veiligstellen tijdens zijn missie naar Sofia.

Petkov zegt nu dat zijn regering tussenpersonen heeft gemachtigd om niet rechtstreeks naar Oekraïne te exporteren, maar naar tussenbedrijven in het buitenland.

“Onze particuliere militaire industrie produceerde op volle toeren”, zei Petkov. Op beelden uit april is te zien hoe vrachtvliegtuigen “tot de rand geladen” zijn met wapens die vliegen tussen Bulgarije en Polen. Wat bekend is, is dat de Poolse luchthaven van Rzeszów, 70 kilometer van de Oekraïense grens en streng bewaakt door de NAVO, een belangrijk transportpunt is. “We hebben ervoor gezorgd dat de route over land via Roemenië en Hongarije ook toegankelijk was voor vrachtwagens”, zegt Petkov.

Kuleba bevestigde die voorraden. Hij benadrukte dat het er niet om ging dat de Bulgaarse regering rechtstreeks militaire hulp aan Oekraïne verleende, “maar veeleer dat Oekraïense bedrijven en bedrijven uit NAVO-landen de kans kregen om te kopen wat nodig was van Bulgaarse leveranciers.”

Volgens informatie die aan WELT is verstrekt, hebben de VS en Groot-Brittannië voor de leveringen betaald.

De internationale media bleven scherp gefocust op de levering van westerse wapens, waaronder de Amerikaanse Himars-raketwerpers | Jam Sta Rosa/AFP via Getty Images

De kat leek in juni uit de zak toen het hoofd van het staatsmilitaire exportbedrijf Kintex, Alexander Mihailov, moest aftreden na een politiek geschil en met cijfers naar buiten kwam – waarschijnlijk met als doel de regering op zijn kop te zetten. Mihailov sprak over export ter waarde van “2 miljard euro” sinds het begin van de oorlog. Hij noemde ook leveringen van munitie voor de Grad BM-21 meervoudige raketwerper.

Maar toen viel het weer stil. De internationale media bleven scherp gefocust op de levering van westerse wapens, waaronder de Amerikaanse Himars-raketwerpers. De Socialistische Partij in de regering bleef maar dreigen de coalitie te verbreken als er enige directe steun voor Kiev was – maar kon niet, omdat dergelijke steun officieel niet bestond.

Diesel aanbiedingen

Bulgarije vloog nog verder onder de radar en stuurde diesel naar Zelenskyy’s troepen.

Vassilev herinnert zich een bijeenkomst van de Wereldbank in Washington in het voorjaar. Daar, zei hij, vertelde een Oekraïense functionaris hem dat de troepen van Kiev bijna geen brandstof meer hadden. Bulgarije heeft een raffinaderij nabij Burgas aan de Zwarte Zee, die wordt geëxploiteerd door een dochteronderneming van de Russische Lukoil-groep en wordt bevoorraad door olietankers uit Rusland.

Vassilev zei dat hij Lukoil in Bulgarije had aangemoedigd om overtollige olie naar Oekraïne te exporteren. De reactie was positief en ook de medewerkers daar veroordeelden de oorlog van Poetin, zei hij. Bulgarije heeft zelf ongeveer de helft van de brandstof nodig die de raffinaderij produceert; de rest, zegt hij, is verscheept naar Oekraïne. Wederom verliep de levering van lokale bedrijven via buitenlandse tussenbedrijven.

Kiev bevestigde aan WELT dat Oekraïense bedrijven in deze uiterst belangrijke fase Bulgaarse diesel hebben ontvangen.

“Vassilev ging regelmatig via Roemenië naar Oekraïne en in sommige gevallen werd de brandstof ook in goederentreinen geladen”, aldus Vassilev.

Moskou bijt terug

Met de geheime aanvoerlijnen naar Oekraïne nam Petkov een groot risico.

Uit peilingen in Bulgarije bleek dat 70 procent van de burgers zich zorgen maakte om in de oorlog te worden betrokken en daarom tegen te veel steun aan Oekraïne was. President Rumen Radev, een kandidaat van de Socialistische Partij, wakkerde dit sentiment aan en beweerde dat Bulgarije een partij in de oorlog zou worden als er wapens werden geleverd.

Pas sinds kort is er een einde gekomen aan het verstoppertje spelen. Sinds het begin van het jaar wordt de Lukoil-raffinaderij in Burgas volledig bestuurd vanuit Bulgarije, zonder enige verbinding met het hoofdkantoor in Rusland, en zoekt nu olie uit andere landen. De regering in Sofia heeft in november officieel toestemming gevraagd aan de EU-Commissie om uit Russische olie geraffineerde diesel te exporteren naar onder meer Oekraïne.

Het is het Kremlin niet ontgaan dat Bulgarije zich inspande voor Oekraïne | Kirill Kudryavtsev/AFP via Getty Images

Het is het Kremlin niet ontgaan dat Bulgarije, onder leiding van Petkov en Vassilev, enorme inspanningen leverde voor Oekraïne.

Al in mei bombardeerde Moskou zijn land met cyberaanvallen, zei Petkov. Deze raakten de stroomvoorziening en postkantoren, en soms konden ambtenarenpensioenen niet worden betaald.

Moskou probeerde ook afgevaardigden om te kopen en de autoriteiten te infiltreren. Tussen maart en juni heeft Bulgarije zo’n 70 personeelsleden uit de Russische ambassade in Sofia gezet wegens spionage.

Moskou wist dat Bulgarije voor de oorlog het EU-land was dat het meest afhankelijk was van Russisch gas en besloot er een voorbeeld van te maken.

Al op 27 april koos Gazprom Bulgarije als eerste EU-land waar het de gasexport zou afsnijden. Maar Sofia gaf niet toe. Binnen 24 uur presenteerde premier Petkov een oplossing waarmee de bijna 7 miljoen inwoners van Bulgarije het zonder gas uit Rusland zouden kunnen stellen. Hij regelde twee tankers met vloeibaar aardgas uit de Verenigde Staten – tegen dezelfde prijs per kubieke meter als Gazprom rekende.

Petkov legt nu uit waarom de VS bereid was hierin mee te gaan.

“Ik heb in de gesprekken duidelijk gemaakt dat de tankers een politiek signaal zijn naar heel Europa dat er altijd manieren zijn om uit de afhankelijkheid van Rusland te komen.” Hij liet ook een pijplijnverbinding met Griekenland voltooien om alternatieven voor Russische aanvoerlijnen te katalyseren.

De regering van Petkov werd afgelopen zomer tijdens een parlementaire motie van wantrouwen omvergeworpen. Pro-Russische troepen speelden daar ook een rol in. Tegen de herfst waren Petkov en Vassilev slechts voorlopig in functie. Sindsdien heeft het land in een politieke impasse geraaktmaar de houding ten opzichte van Oekraïne is enigszins veranderd.

In december besloot het parlement om wapenleveranties aan Oekraïne officieel toe te staan. “We zijn Bulgarije daar zeer dankbaar voor”, zei Kuleba. Hij merkte echter op dat hij al pogingen zag om die beslissing te torpederen. “Het is ongelooflijk hoe volhardend deze krachten Bulgarije naar de kant van de agressor en slager proberen te trekken.”

Petkov en Vassilev hebben al geschiedenis geschreven met hun ongekende geheime hulp. Met hun partij “We Continue the Change” willen ze bij de volgende verkiezingen opnieuw meedoen en blijven strijden voor een Bulgarije dat pakt de corruptie van de oude orde aan en omarmt een meer westwaarts pad.

Petkov houdt vol dat één ding onomkeerbaar is: “We hebben laten zien dat een wereld mogelijk is zonder afhankelijkheid en angst voor Rusland.”


music keychain
music korea
music keys chart
youtube music
music city bowl
pandora music
chrome music lab
relaxing music
download music
country music
calming music
christmas music
classical music
country music hall of fame
christian music
copyright free music
codes for roblox music
c music note
bill and ted face the music
blossom music center
billboard music awards 2021
background music
berklee college of music
bot music discord
bot jockie music
b music note
b musician
music emoji
music editor
music events near me

By uiq51

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

}