Luthen Rael, gespeeld door Stellan Skarsgård, heeft een vage achtergrond en zijn geschiedenis is relatief onbekend in de Andor-serie. We weten wel een paar dingen: hij is rebels en een meester in het verbergen in het volle zicht. Hoewel het duidelijk is dat showrunner Tony Gilroy ons een veel meer gefundeerd verhaal geeft, vergelijkbaar met Rogue One, dat verstoken is van de mystieke Force en zijn dragers, de Jedi, zou deze theorie, wanneer uitgelegd, zowel verbluffend als plausibel kunnen zijn als het gaat aan Luthen, dus laten we de vraag onderzoeken, is Luthen een voormalige Jedi in Andor?

Wat zit er in een naam?

Is Luthen een voormalige Jedi in Andor?
Afbeeldingsbron: Andor ~ Lucasfilm

Deze theorie stelt dat, ja, Luthen is inderdaad een voormalige Jedi, en de basis van de theorie begint met zijn naam; meer precies, zijn achternaam, Rael. Nu kunnen namen worden herhaald, en dat betekent niet altijd dat het dezelfde persoon of zelfs een relatie is. Dit is echter het omzetten van de voornaam naar de achternaam. In Claudia Gray’s Master and Apprentice en Caven Scott’s Dooku: Jedi Lost maken we kennis met een bizarre Jedi-naam Rael Averross. Deze theorie zal onderzoeken hoe zijn vreemdheid later ook bijdraagt ​​aan de plausibiliteit; wat nu essentieel is, is dat Averross een menselijke man is van een leeftijd die, wanneer de wiskunde wordt toegepast, hem ongeveer even oud zou maken als Luthen in de tijdsperiode van Andor.

Dus, als we de basis onderzoeken, vinken we enkele vakjes aan. Beide eerder genoemde boeken zijn gepubliceerd in 2019, dus ze zijn canon die Averross canon maakt. Averross en Luthen zijn menselijke mannen en zouden ongeveer even oud zijn in 5BBY wanneer Andor plaatsvindt. Als Averross en Luthen één en dezelfde zijn, zou Averross duidelijk verbergen dat hij ooit een Jedi was in deze door het rijk gecontroleerde tijdsperiode. Averross zou, vanwege zijn afstand tot de Tempel en de Orde, die in de volgende sectie wordt onderzocht, een Jedi zijn die niet gemakkelijk bekend is in de Melkweg, en zijn naam ook niet. Enige vertrouwdheid met zijn oude leven behouden, zijn voornaam gebruiken als achternaam van zijn nieuwe identiteit is logisch. Dit alleen al zou een zwak verband zijn om deze theorie solide te maken, maar zodra we Rael Averross nader bekijken, beginnen enkele andere punten met elkaar te verbinden.

Wie is Raël Averross?

Is Luthen een voormalige Jedi in Andor?
Afbeeldingsbron: Master & Apprentice ~ Artiest Alice X. Zhang, Star Wars: Dooku Lost ~ Artiest Aaron McBride

Averross werd op vijfjarige leeftijd opgenomen in de Jedi Order nadat hij had aangetoond dat hij Force-gevoelig was. Hij voltooide zijn training in de wegen van de Force als een Padawan onder Jedi Master Dooku, maar hij worstelde om de Jedi Code te volgen. Hij werd door Supreme Chancellor Kaj als controversieel beschouwd, en zelfs zijn vriend Qui-Gon vond hem buitengewoon roekeloos en arrogant.

Voor de invasie van Naboo had Averross een leerling, een Tholothiër genaamd Nim Pianna. Tijdens een missie werd Pianna geraakt door een snijpijl met nanotechnologie die de controle over haar hersenfuncties overnam en haar dwong Averross aan te vallen. Met tegenzin werd hij gedwongen zijn leerling neer te slaan en haar leven te beëindigen. Ondanks dat hij zichzelf de schuld gaf, sprak de Jedi Hoge Raad Averross vrij van enig vergrijp. Zijn aanwezigheid leidde echter tot afleiding voor de Raad, wat hen ertoe aanzette hem op een langdurige missie naar de verre planeet Pijal te sturen om hem weg te houden van de Jedi-tempel.

De troon van Pijal was geërfd door de zesjarige kroonprinses Fanry, die haar gezag pas op zich kon nemen toen ze veertien was. Vanwege machtsstrijd binnen de Pijali-rechtbank werd geen van hun kandidaten geschikt geacht om regent te zijn. Als gevolg hiervan werd overeengekomen dat er een Jedi zou worden gestuurd om die rol te vervullen totdat de prinses de volwassen leeftijd had bereikt; deze Jedi was Averross.

Averross worstelde met schuldgevoelens omdat hij zijn leerling moest neerslaan; dat schuldgevoel, in combinatie met zijn isolement en afstand tot andere Jedi en de tempel, zorgde ervoor dat hij afdwaalde van enkele fundamentele Jedi-huurders. Hij was in de leer bij Dooku terwijl hij een padawan was, en erfde veel van de opstandigheid van zijn voormalige meester in zijn persoonlijkheid en ideologie. Hij stond meer open voor de Jedi-code en ging zelfs zo ver dat hij een losse seksuele relatie had met de plaatselijke herbergier, Selbie, en in tegenstelling tot de meeste Jedi maakte Averross zich geen zorgen over zijn imago en at hij zelfs doodsstokken op Takodana.

De laatste keer dat we van Averross horen, bleef hij op Pijal om over Fanry te kijken, en voor zover bekend keert hij nooit meer terug naar de Jedi-tempel of neemt hij nooit deel aan de Clone Wars. Op een van de laatste momenten met Averross haalt hij Dooku in, die hem lijkt te proberen te verleiden tot de Dark Side door een vage ‘grote kracht’ aan te bieden, die hij afwijst door te zeggen dat hij het licht had gekozen en niet geïnteresseerd was in wat Dooku hem te bieden had. Er valt veel uit te pakken met zijn eigenschappen, persoonlijkheid en zelfs zijn connectie met Fanry, wat een rol zal spelen in waarom hij en Luthen dezelfde persoon zouden kunnen zijn.

De Luthen-Rael-Averross-verbindingen

Is Luthen een voormalige Jedi in Andor?
Afbeeldingsbron: Andor ~ Lucasfilm

Elke keer dat een fan in dit Disney-tijdperk naar nieuwe Star Wars-inhoud kijkt, is het een gewoonte geworden om naar kleine aanwijzingen te zoeken en te speculeren over mogelijke Jedi/Sith-verbindingen van andere media. Andor heeft paaseieren gehad van zelfs het uitgebreide universum, zoals het pantser van Starkiller uit de Force Unleashed-spellen. In de Kenobi-serie lieten ze een voormalige Jedi-naam uit de Clone Wars, Quinlan Vos, vallen.

Hoewel Luthen een raadsel blijft, heeft hij veel aanwijzingen gegeven voor Jedi-connecties. Een van de eerste is wanneer Luthen Cassian een ketting geeft met daarin een blauw Kyber-kristal als aanbetaling en een symbool van vertrouwen. Luthen waardeert het blauwe Kyber-kristal en wenst dat het wordt teruggegeven zodra de klus is geklaard. Luthen vervolgt met te zeggen dat de kyber “de opstand van de Rakatan-indringers viert”, een oud ras van Dark Side-gebruikers die vochten tegen de vroege Jedi (toen nog Je’daii genoemd) op Tython, een planeet die in de Mandalorian wordt getoond. Waarom zou Luthen een Kyber-kristal van alle dingen hebben en ook iets zijn dat hij hoog in het vaandel heeft staan?

Nou, Averross hanteerde een blauw lichtzwaard dat Luthen’s ketting er onmiddellijk aan kon binden, zijn oude Kyber-kristal uit zijn dagen als een Jedi die nu een nieuwe identiteit heeft en zich in het volle zicht verstopt. In aflevering 11 van Andor zien we Luthen ook een inklapbare wandelstok dragen die veel lijkt op het gevest van een lichtzwaard. Uit een recent lek van de Luthen Black Series-figuur blijkt dat deze wandelstok ook een dolk verbergt. In één scène tijdens het lopen doet de manier waarop hij het vasthoudt en de manier waarop het instort, griezelig denken aan een Jedi die hun sabel uitschakelt. Stel dat Luthen inderdaad zijn lichtzwaard heeft ontmanteld en het kristal heeft verwijderd. In dat geval had hij heel goed het handvat kunnen aanpassen om een ​​dolk te verbergen, opnieuw om sentimentele redenen, maar in het volle zicht verborgen, net zoals hij is als leider in de rebellenzaak.

Het volgende verbindende weefsel is Luthens hechte relatie en verwantschap met zijn ‘assistent’ in zijn antiekwinkel en mede-rebellensamenzweerder, Kleya. Kleya lijkt een kracht te zijn waarmee rekening moet worden gehouden, en de enige persoon die Luthen kan terugdringen, zou iemand zijn die hij al heel lang kent en impliciet vertrouwt. Haar leeftijd ligt extreem dicht bij dezelfde leeftijd als prinses Fanry zou zijn. We weten niet wat er met Averross of Fanry gebeurt na 48BBY. Toch zou er een plausibel argument kunnen worden aangevoerd dat Pijal na de val van de Republiek onder keizerlijke controle werd geplaatst, waardoor Fanry en Averross gedwongen werden te vluchten. De bezetting van Pijal had hen allebei op hun koers kunnen zetten om de rebellenleiders te worden die ze in Andor zijn, vooral gezien het feit dat zijn voormalige meester Dooku een Sith werd en hielp bij de val van de Jedi Order.

Is Luthen een voormalige Jedi in Andor?
Afbeeldingsbron: Andor ~ Lucasfilm

Tegen de tijd dat we bij aflevering 11 komen en de kracht van Luthen’s schip, de Fondor, zien, kunnen er meer verbindingen worden gemaakt met Averross. Een kleine link naar hoe Luthen zijn schip sterk heeft aangepast, is dat Averross ook met de droid Aitch-Sixteen werkte aan de lasercondensatoren van zijn starfighter. Hoewel dat een leuk weetje is, is het veelzeggender dat Luthen kalm en nauwkeurig het schip bestuurt terwijl hij nauwkeurig op de lasertorentjes richt, iets wat we vaak hebben gezien met krachtgevoelige piloten in Star Wars.

Bovendien wordt de Fondor blijkbaar aangedreven, of op zijn minst de wapensystemen, door wat lijkt op een rood Kyber-kristal. Dubbele rode laserstralen schieten uit de zijkant van de Fondor vanaf een apparaat dat eruitziet als een groot lichtzwaardgevest, en Luthen gaat verder met het draaien van de Fondor, waarbij hij TIE-jagers uit de lucht snijdt, vergelijkbaar met de tweebladige draaiende sabels van een inquisiteur. Het feit dat ze rood zijn, speelt een essentiële rol in de huidige gemoedstoestand en ideologie van Luthen, die in de volgende sectie wordt onderzocht.

De ideologie van Luthen Rael

Is Luthen een voormalige Jedi in Andor?
Afbeeldingsbron: Andor ~ Lucasfilm

Een Jedi toen we hem voor het laatst zagen, hij bleef bij het licht, omzoomd met de donkere kant die voortkwam uit zijn schuldgevoel over het vermoorden van zijn leerling. Zoals uitgelegd in deze theorie, was Averross een onconventionele Jedi die een sterk besef had van zijn doel, namelijk het beschermen van Fanry en het bestrijden van de hegemonie van de Czerka Corporation in die verhalen. Met een mogelijke bezetting van Pijal en hij en Fanry/Kleya die moeten vluchten, is zichzelf transformeren in “Luthen” een zeer plausibel scenario. Fanry’s connecties met de Republiek en de mensen daarbinnen hadden Luthen kunnen helpen deze high society-façade van antiekverkopers te smeden.

De Luthen die we zien Andor is een man die het vertrouwen heeft verloren om dingen vreedzaam en ethisch te doen. Een man die zijn voormalige Meester verloor aan de Dark Side en zijn goede vriend Qui-Gon in het conflict. De epische toespraak van Skarsgård in aflevering 10 klinkt als een verslagen Jedi met maar één alternatief. Als Lonni vraagt ​​wat hij heeft opgeofferd, antwoordt hij:

“Kalm. Vriendelijkheid. Verwantschap. Liefde. Ik heb alle kans op innerlijke rust opgegeven. Ik heb van mijn geest een zonloze plek gemaakt. Ik deel mijn dromen met geesten. Ik word elke dag wakker met een vergelijking die ik 15 jaar geleden heb geschreven en waaruit maar één conclusie is: ik ben verdoemd voor wat ik doe. Mijn woede, mijn ego, mijn onwil om toe te geven, mijn gretigheid om te vechten, ze hebben me op een pad gezet waaruit geen ontsnappen mogelijk is. Ik verlang ernaar een redder te zijn tegen onrecht zonder na te denken over de kosten en tegen de tijd dat ik naar beneden keek, was er geen grond meer onder mijn voeten. Wat is mijn offer? Ik ben veroordeeld om de middelen van mijn vijand te gebruiken om ze te verslaan. Ik verbrand mijn fatsoen voor de toekomst van iemand anders. Ik verbrand mijn leven om een ​​zonsopgang te maken waarvan ik weet dat ik die nooit zal zien. Dus wat offer ik op? Alles!”

Wanneer Averross wordt gedeconstrueerd, klinkt deze emotioneel geladen reactie griezelig als een pad dat een persoonlijkheid als de zijne zou kunnen inslaan als alle hoop op wat hij ooit wist verloren is. De geesten waarmee hij die dromen deelt, kunnen zijn voormalige vrienden en mede-Jedi zijn. Het gereedschap van zijn vijanden gebruiken? Zoals rode Kyber-kristallen van Dark Side-gebruikers die hij tentoonstelt in de Fondor. Zijn ego? Zoals de arrogantie van Averross, zoals beschreven door Qui-Gon. Een voormalige Jedi, vluchtig met de emoties en tools die naar de Dark Side leiden, staat symbool voor iemand die zijn fatsoen zou verbranden voor de toekomst van iemand anders.

Hij zegt ook dat hij dit gevecht vijftien jaar geleden begon, wat betekent dat hij het begon met de val van de Republiek en Order 66. Zou een niet-Jedi zo boos kunnen zijn over de opkomst van het rijk terwijl de meeste normale burgers, die niets wisten van Order 66, besefte pas jaren later het gevaar van het rijk? Alleen een Jedi die wist wat er met de Orde, zijn vrienden, was gebeurd, zou zoveel woede kunnen koesteren onmiddellijk nadat het rijk aan de macht kwam. Het feit dat hij oude Force-verhalen kent, zoals de Rakatan-invasie en de Je’daii op Tython, een planeet die in de Mandalorian wordt weergegeven als een nauwelijks bekend geheim, maakt hem veel beter geïnformeerd dan iedereen die geen deel uitmaakte van de Orde.

Het lijkt raar dat Luthen al deze kennis zou hebben en geen Jedi zou zijn of op zijn minst een krachtgevoelig. Voor zover Luthen geen bekwaamheid of de Force liet zien, liet Luke zien dat iemand hun verbinding met de Force kon verbreken, en iemand die zo toegewijd was om te verbergen wie hij is, vooral als hij een Jedi was, zou Luthen / Averross de Force niet aanraken wetende het zou kunnen onthullen wat hij is.

Dit is een theorie, en het zou spectaculair fout kunnen zijn, of op zijn minst, Luthen had in het verleden connecties met Jedi’s kunnen hebben en is er zelf geen. De connectie met kyber zou een knipoog kunnen zijn naar waar we weten dat het in gebeurt Schurk Een, aangezien Jyn Urso een soortgelijke ketting heeft gekregen van haar vader, die de Death Star ontwierp met behulp van Kyber-kristallen. Er is echter een solide argument voor de theorie; volgens de mening van deze bescheiden fan zou dit de weg kunnen zijn die het inslaat.Source link

By uiq51

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *