Detectivefilms zijn altijd een cultfavoriet geweest onder het publiek omdat ze hen de kans geven om hun onderzoeksintuïtie te versterken en tegelijkertijd de spanning te delen met de hoofdrolspelers terwijl ze de zaak oplossen. Een succesvolle detectivefilm is onmogelijk zonder een geweldige inspecteur die het publiek leidt op zoek naar de waarheid en het verhaal een gevoel van moraliteit en rechtvaardigheid geeft.

Benoit Blanc (Daniel Craig), de onderzoeker van Knives Out, keert terug naar Netflix met meer mysterie en actie. Dit kan de nieuwsgierigheid van kijkers wekken om op zoek te gaan naar extra filmdetectives met Blancs kenmerkende gevoel voor stijl en onderzoekstalenten. Zoek niet verder. Om de release van Glass Onion: A Knives Out Mystery te vieren, is hier een lijst met de beste PI’s in de filmgeschiedenis.

10. Benoit Blanc – Knives Out (2019) en Glass Onion (2022)

De beste detectives in films, gerangschikt
Afbeeldingsbron: Lionsgate

Wat Benoit Blanc tot een geweldige detective maakt, is niet alleen dat hij een frisse kijk op het genre heeft, maar ook omdat hij een nauwkeurige, op details gerichte PI is als geen ander in de moderne verhalenvertelling.

Daniel Craig, die bekend staat om zijn vertolking van James Bond in de herlancering van de franchise, belichaamt de eigentijdse, stoere en coole gevoeligheid van Blanc’s zuidelijke detective tot in de perfectie. Tegelijkertijd heeft hij echter tal van eigenaardigheden die hij naar de tafel brengt die Blanc humaniseren en aarden, zoals zijn behoefte om te roken die zijn verder onberispelijke waarneming vertroebelt (bedoelde woordspeling).

Maar als hij eenmaal aan het werk is, komen de beste sterke punten van Benoit naar voren en wordt hij een kracht om rekening mee te houden. Hij voert interviews met de familieleden van het slachtoffer terwijl hij een schijn van zelfverzekerdheid en sereniteit behoudt, hen uit balans brengt en hen manipuleert om hem precies te vertellen wat hij moet weten.

Hij is ook in staat om charmante partnerschappen aan te gaan met mensen als Marta Cabrera, gespeeld door Ana de Armas, of Helen Brand, gespeeld door Janelle Monáe, wat hen tot enkele van de meest meeslepende maar humoristische conclusies leidt die moordmysteries ooit zouden kunnen opleveren.

9. Sherlock Holmes – Sherlock Holmes (2009)

De beste detectives in films, gerangschikt
Afbeeldingsbron: Warner Brothers

Benoit Blanc van Rian Johnson haalt veel inspiratie uit Sherlock Holmes, en vooral uit de iteratie uit 2009 die aanwezig is in Guy Ritchie’s kijk op het personage.

Als voorloper van het detectivekarakter zoals wij die kennen, kan Holmes worden beschouwd als een van de oudste en meest productieve speurneuzen daarboven met Agatha Christie-personages. Hij is uiterst gedetailleerd, maar ook praktisch en pragmatisch. Detectives zoals Blanc gedragen zich meer als een goddelijke figuur die door mitose door het schandaal wordt geraakt, terwijl Holmes zijn leven op het spel zet met de actie.

Naast het tonen van de excentrieke persoonlijkheid en het enorme ego van Holmes uit de originele romans, is Robert Downey Jr. in staat om Holmes’ talent voor het ontrafelen van mysteries weer te geven door de toepassing van logica en scherpe observatie. Downey geeft een uitvoering die zo bij uitstek bij hem past, dat het moeilijk is om een ​​andere hedendaagse acteur met succes de legendarische rol te zien spelen.

8. Harry Callahan – Vuile Harry (1971)

De beste detectives in films, gerangschikt
Afbeeldingsbron: Warner Brothers

“Je moet jezelf één vraag stellen: ‘Voel ik me gelukkig?’ Nou ja, punk?

Het is geen wonder dat dit de beroemde slogan werd die het nu is. Veel mensen praten nog steeds over hoe geweldig deze film was vanwege Eastwoods grommende stem en woeste optreden als Harry Callahan, een ronduit ruige maar alledaagse PI wiens gave is om te begrijpen wat de volgende zet van een moordenaar is. Hij is een politieagent en alleen Eastwood kan de coole mannelijkheid uitdragen die Callahan tot een van de grootste detectives aller tijden maakt.

Het schrijven rond het personage van Callahan versterkt ook zijn persoonlijkheid. Doordat hij vastzat met elke “vuile” taak die beschikbaar was, kreeg hij Harry’s bijnaam, en als het gaat om de lagere taken van de politie, heeft Harry een dikke huid en een kalm gevoel van agressie gekregen waardoor hij om de klus te klaren en de zaak op te lossen die voor hem ligt.

7. Easy Rawlins – Duivel in een blauwe jurk (1995)

De beste detectives in films, gerangschikt
Afbeeldingsbron: Sony Pictures

Washington’s Easy Ralwins van Devil in a Blue Dress is de definitie van vertrouwen.

Denzel Washington geeft het gevoel dat hij geboren is om de rol van een hedendaagse LA noir-detective te spelen. Hij was een natuurlijke match voor de rol van privédetective Ezekiel “Easy” Rawlins vanwege de arrogante manier waarop hij sprak en de ruige achtergrond van het personage. Zijn houding zegt: “Het kan me niet schelen”, maar in werkelijkheid maakt zijn obsessieve behoefte om een ​​zaak op te lossen hem tot een geweldige PI.

Ondanks het feit dat hij verschillende mogelijkheden voor financieel gewin nastreeft, is zijn meedogenloosheid aangrijpend en zo natuurlijk uitgevoerd dat Washington de geest van Rawlins overspoelt. Vanwege hoe goed Washington de sympathieke Rawlins in de film portretteerde, had de rol van het personage voor een langere schermtijd of sequels kunnen doorgaan.

6. Rick Deckard – Blade Runner (1982)

De beste detectives in films, gerangschikt
Afbeeldingsbron: Warner Brothers

Harrison Ford fungeert als de cynische “blade runner” Rick Deckard die van plan is replicanten in Blade Runner op te sporen en te vermoorden, en zijn gevoeligheid en scherpe intuïtie maken hem tot de perfecte futuristische PI.

Fords noir-interpretatie van Deckard in vergelijking met het bronmateriaal was een groot onderdeel van de blijvende aantrekkingskracht van de film. Ook al zit hij vast op een stervende planeet, toch slaagt hij erin kalm en berustend te blijven en zich te concentreren op zijn werk, wat hem ook in de weg staat of wat er om hem heen gebeurt. Zelfs als hij tijdens zijn werk te maken krijgt met ernstige bedreigingen, zal hij nog steeds doorgaan om zijn doelwit op te sporen en de waarheid te achterhalen.

En toch, terwijl dit allemaal aan de gang is, slaagt Ford er nog steeds in om de interne worstelingen waarmee Deckard worstelt tastbaar en substantieel te laten voelen. Zijn aanhoudende twijfel over het feit of hij zelf een replicant is, en de angst rond de implicaties van wat dit zou kunnen betekenen voor zijn toekomst, schijnen door tot aan de duistere conclusie van de film en hebben het verhaal van Deckard zelfs zoveel decennia later boeiend gehouden voor fans. .

5. Bruce Wayne/Batman – De Batman (2022)

De beste detectives in films, gerangschikt
Afbeeldingsbron: DC Studios

Robert Pattinsons kijk op de ‘World’s Greatest Detective’ in Matt Reeves’ The Batman bracht een nieuwe iteratie van DC’s bekende held voort, waarin zijn detectivevaardigheden centraal stonden.

Terwijl Tim Burtons gotische visie op de caped crusader en Christopher Nolans gefundeerde filmische iteratie er beide voor terugdeinsden om in dit facet van het personage te graven, genoten Reeves en Pattinson van het vermogen van de Dark Knight om een ​​onopgeloste misdaad op te lossen. Zijn zorgvuldige onderzoek van plaats delict en zijn hardnekkige zoektocht naar antwoorden rond de verdere mysteries die voortkwamen uit zijn zaak, zijn even interessant om te volgen als boeiend om te zien.

Dit zegt nog meer als je kijkt naar de typische praktijken van superheldenfilms. Het komt zelden voor dat een superheldenfilm trouw blijft aan zijn oorsprong en tegelijkertijd zijn eigen persoonlijkheid en nalatenschap smeedt, waarbij de meesten ervoor kiezen om hard in te gaan op de gevestigde blauwdruk voor succes. De Batman slaagt er niet alleen in grotendeels op zijn eigen manier te doen wat hij van plan is, maar stelt zijn titulair karakter ook in staat om terug te keren naar het gebruik van deductie in plaats van een strikte naleving van geweld.

4. Clarice Starling – Stilte van de lammeren (1991)

De beste detectives in films, gerangschikt
Afbeeldingsbron: Orion Pictures

The Silence of the Lambs is vaak geprezen als een van de beste en meest invloedrijke films aller tijden, en veel hiervan is te danken aan Jodie Fosters vertolking van Clarice Starling.

Hoewel Starling verhalend misschien een nieuwe detective is, helpt Foster haar drive om een ​​zaak op te lossen vrijwel onmiddellijk door te dringen. Haar honger naar erkenning, en om de feiten bij elkaar te zien brengen zodat haar doelwit kan worden aangehouden, verkoopt en maakt Starling geliefd bij kijkers op een manier die alleen de beste detectives kunnen hopen.

Dit verder verkopen is hoe Starling omgaat met Hannibal Lecter, gespeeld door Anthony Hopkins. In hun eigenaardige kat-en-muisrelatie zijn ze allebei van elkaar afhankelijk: Starling voor kennis over de werking van de geest van haar doelwit en Lecter voor een pauze van zijn ondragelijke gevangenschap. Ondanks dat Lecter een doorgewinterde seriemoordenaar is, slaagt Starling erin om zijn trucs en spelletjes te omzeilen om de informatie te krijgen die ze nodig heeft, waardoor haar sterke punten als detective des te helderder worden.

3. Sam Spade – De Maltese valk (1941)

De beste detectives in films, gerangschikt
Afbeeldingsbron: Warner Brothers

Als het gaat om filmportretten van detectives, blijft Humphrey Bogart’s kijk op Sam Spade in The Maltese Falcon een iconisch voorbeeld van een filmdetective.

Door Bogart’s optreden komt Spade zowel vermoeid cynisch als eerlijk over terwijl hij de waarheid zoekt terwijl hij alleen omringd is door leugens. Hoewel hij niet zo macho of actiegericht is als andere rechercheurs op deze lijst, en het grootste deel van zijn onderzoek wordt gedreven door discours in plaats van actie, slaagt hij er niettemin in om op alle mogelijke manieren te fascineren. Hij gaat over het blootleggen van de waarheid en alleen de waarheid, maar kan dit op een beschaafde manier doen.

Afgezien hiervan is er echter een sluwe kant aan het personage dat erin slaagt er doorheen te gluren. Zijn gedrevenheid om de feiten te ontdekken die hij nodig heeft, heeft iets van meedogenloosheid, waarbij Spade het gevoel heeft dat hij alles zou doen wat nodig is om de waarheid uit te persen van wie het ook heeft. Het is enigszins sinister, maar past de perfecte hoeveelheid intimidatie toe op het personage om hem gedenkwaardig te maken

2. David Mills en William Somerset – Se7en (1995)

De beste detectives in films, gerangschikt
Afbeeldingsbron: New Line Cinema

Soms maakt de chemie tussen rechercheurs de som beter dan de delen. Dat is het geval met de ‘opposites attract’-relatie van David Mills van Brad Pitt en David Somerset van Morgan Freeman in Se7en van David Fincher.

Door de energie van de cynische veteraan van Somerset die op het punt staat met pensioen te gaan en de zelfverzekerde nieuwkomer van Mills te combineren, beschikt het duo over de beste kwaliteiten die je in een detective kunt verwachten. In de loop van hun onderzoek naar een reeks gruwelijke moorden pikken ze de speling voor elkaar op door hun sterke punten uit te spelen. Terwijl Mills aanwijzingen en verdachten achtervolgt door middel van actie en agressie, puzzelt Mills methodisch de aanwijzingen bij elkaar en geeft hem een ​​doelwit om op te richten.

Wat beide personages helpt om verder te schitteren, is het feit dat ze alleen samen de zaak kunnen oplossen en de slechterik kunnen neerhalen. Ze illustreren hoe elk stukje van een echte detective nodig is om tot hun gewilde conclusie te komen, en dat de antwoorden die ze vinden hen uiteindelijk veel meer zouden kunnen schaden dan wanneer ze ervoor hadden gekozen hun achtervolging op te geven.

1. Jake Gittes – Chinatown (1974)

De beste detectives in films, gerangschikt
Afbeeldingsbron: Paramount Pictures

Weinig rechercheurs voelen zich zo perfect op maat gemaakt voor film als Jake Gittes in Chinatown van Jack Nicholson.

Gittes is een charmant onvolmaakt personage dat fouten maakt en zichzelf in de problemen brengt tijdens de ingewikkelde set in het onderontwikkelde Chinatown van Los Angeles. Hij is een fatsoenlijke en zorgzame rechercheur die ondanks zijn zwakheden voor niets terugdeinst om de waarheid te ontdekken, en zichzelf weer oppakt, hoe vaak hij ook wordt neergeslagen door degenen die hem zouden afschrikken. Zelfs met meerdere verbanden die de helft van zijn gezicht bedekken, slaagt hij er nog steeds in om scherp en zachtaardig over te komen als altijd, zijn honger naar de waarheid onverminderd.

Dit alles wordt door Nicholson zo goed verkocht dat men niet anders kan dan volledig meegezogen worden in het avontuur van Gittes. Elke ontdekking die hij doet, en elke aanwijzing die hij weet te ontdekken, ondanks dat hij er enorm voor heeft geleden, maakt zijn uiteindelijke ontdekking van de waarheid zo bevredigend dat men zichzelf keer op keer in zijn heldendaden kan verliezen.

music 60s and 70s
music 6 word memoirs
music 60 bpm
music 6/8 time
music 66
60s music
60s music artists
60s music playlist
60’s and 70’s music
6 music playlist
6 musical elements of an opera
645 music garmin
6 musical songs
6 musical tickets
music 70s rock
music 70 80 90
music 7 penn state
music 70s soul
music 78 uci
music 713
music 70’s and 80’s free
70s music
713 music hall
70s music hits
70s music artists
70s music youtube
70s soul music
713 music hall houston
7 minute timer with music
70s disco music

By uiq51

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *